• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

anne-baba-olmak-sorumluluk-vermektir-4

SORUMLULUK VERMEK ANNE-BABA OLMAK DEMEKTİR – 3

380 380 İz Koçluk

ANNE-BABA OLMAK SORUMLULUK VERMEKTİR,
TÜM SORUMLULUĞU ÜZERİNE ALMAK DEĞİL – 3

KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAMAYACAK ÇOCUK YOKTUR!
Buna izin vermeyen anne-babalar vardır!

Anneeeee!
Anneeeee!
Anneeeee!
Hayatta en çok sevdiğiniz, uğruna canınızı feda edeceğiniz çocuğunuz, tam oturmuş kitabınızı okurken avaz avaz size sesleniyor. Gidip bakıyorsunuz? Elinde akıllı telefonu (bu konuyu da bir gün ele alsam mı? Ne dersiniz?) başını ekrandan kaldırmadan sizden su istiyor. Tepenizin tası atmış bir halde suyunu almasını söylüyorsunuz. Ama daha geçen gün test çözerken sizden su istemişti ve siz de tıpış tıpış mutfağa gidip 1 bardak su götürmemiş miydiniz? Aklınızdan ilk geçenler “Ama o zaman test çözüyordu, dikkatinin dağılmaması gerekiyordu” oldu değil mi? E suyunu baştan yanına alması gerekmez miydi? Bunu akıl edemez miydi? Edemezdi! Zira siz fırsat vermediniz! Şimdi akıllı telefonunda arkadaşı ile mesajlaşırken de suyunu götüreceksiniz. “Yok artık” mı? O zaman daha önce okumadıysanız şunu  ve bunu okuyun… Sonra bu yazıya devam edelim birlikte…

Geldiniz mi geri? Haydi devam o halde…
Anneeeee!
Anneeeee!
Anneeeee!
E şaşırmayın… Burada kalmıştık. Kaldığım yerden devam ediyorum. Günde sayısız kez duyuyorsunuz değil mi? Bazen 1 dakika içine o kadar anne kelimesini nasıl sığdırdığını anlamadığınız da oluyor mu? O zaman siz işe 1 yaşında koyulmamışsınız. Çocuğunuzu el bebek, gül bebek yetiştirmişsiniz. Şimdi de büyüdüğü için işe koyulsun istiyorsunuz. Maalesef bu istediğiniz sadece güzel bir hayal. Hayal olmasından çıkmasını istiyorsanız sözlerime kulak verin. Çocuğunuzun sorumluluk sahibi olması, sadece sizin dinlenmenizi sağlayacak, anneeeee”leri azaltacak bir şey değil. Sorumluluk almak kendini ait hissetmek, değerli hissetmekle aynıdır. Biri olmadan diğeri olamaz. Katkıda bulunuyorsanız önemlisinizdir. Önemli hissederseniz kendinize güvenirsiniz. Sadece almak kimseye bu güzel duyguları yaşatmaz. Günümüz çocukları, kusura bakmayın sözüm meclisten dışarı, anne-babaları onlara kıyamadığı için “aile içi asalak” konumuna gelebiliyorlar. Ama sonunda kızılan da onlar oluyor, sorumluluklarını bilmeyenler de…

Şimdi en önemli sorumluluğunuzu yerine getirin ve

SORUMLULUKLARINI ÇOCUĞUNUZA GERİ VERİN!


İşte size örnek bir liste… Çocuğunuzun yaşına, isteğine, gelişimine bağlı olarak ekleme de yapabilirsiniz çıkarma da… Çocuğunuzu tartın. Unutmayın her çocuk aynı olmaz. Listeyi kendi çocuğunuz için değerlendirmeniz amacıyla sormanız gereken 5 soru var. Bunlara dürüst cevaplar vererek (çocuğunuza kıyamadığınız için bahaneler uydurarak değil) sorumluluk listesini çocuğunuza özel hale getirebilirsiniz.
Bu listeyi 1 hafta kadar çalışın. Çocuğunuza inanın. Gücünüzü toplayın. Haftaya bu sorumlulukları herkes için eğlenceye dönüştürebilecek ipuçları vereceğim…

  • Aileniz için neler gerçekten önemli?
    Örnek; sabah yatağın dağınık kalması sizin için önemli değilse, çocuğunuzun da bunu yapmasına gerek yok.
  • Çocuğunuz ve günlük hayatı için gerçekten önemli olan şeyler nedir?
    Örnek; 6 yaşındaki çocuğunuz giyeceği kıyafeti kendi seçmek istiyorsa, mutlaka ona bu özgürlüğü tanımalısınız. Yanınızda palyaço gibi dolaşabileceğini bile bile… Ama zaten bunu umursamıyorsa bir süre daha sizin seçmenizde bir sakınca yok.
  • Beklentiniz ailenizin ve evin günlük düzenine gerçekten katkıda bulunuyor mu?
    Örneğin, siz yemeği yetiştirmeye çalışırken çocuğunuzun bulaşık makinesini boşaltması tüm aileye zaman kazandırıyorsa (belki uyku saatini geciktirmemek için, belki hep birlikte vakit geçirmek için), o zaman bu düzeni oturtmalısınız.
  • Çocuğunuz bir görevi mevcut haliyle değil de kendi istediği ve yapabildiği şekilde üstlenerek kendini daha değerli hissedebilir mi?
    Örneğin suyunu kendisinin almasını istiyorsunuz ama su bardakları yetişebileceğinden yüksek bir dolapta duruyor. Her ne kadar bu sizin bardakları kolayca aldığınız düzeni aksatacak olsa da, bardakları daha boyuna göre bir rafa dizerek onun kendi suyunu kendisinin almasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın önemli olan bardaklara sizin rahat ulaşmanız değil, çocuğunuzun bir şeyler başararak özgüven ve sorumluluk geliştirmesi.
  • Çocuğunuzu bir düzene sokmak için sizin yapabilecekleriniz neler?
    Örnek; çocuğunuzun odasını toplamasını istiyorsunuz ama eşyaları odasından taşıyor. Atmak ya da vermek istediği bir eşyası da yok. Ek dolap ya da raf ekleyerek bunu daha kolay hale getirebilir misiniz? Belki de neyi nereye koyacağını bilemiyordur sadece.

OKUL ÖNCESİ

 

İLKOKUL

 

 

ERGENLİK

 

Listeler sizi biraz şaşırttı mı? Heyecanlandırdı mı? Ah vah mı ettiniz, hadi ya mı dediniz? Yoksa hemen kaçan fırsatları boş verip, kolları mı sıvayıverdiniz?
O zaman siz biraz bu listeleri içinize sindirirken, ben de önümüzdeki haftanın “sorumlulukları nasıl eğlenceli hale getiririz?” yazısını hazırlayayım. Unutmayın, çocuklarımız için attığımız her adım, yaşamlarında kendilerine özgü bir iz bırakabilmeleri için…

KAYNAKÇA:

  1. http://www.empoweringparents.com/kids-chores-and-responsibility.php#ixzz3DNjnQByi
  2. http://alysonschafer.com/home-responsibilities-by-age/
  3. http://www.sheknows.com/parenting/articles/814456/why-your-kids-should-be-doing-chores-1
  4. http://www.parentsareimportant.com/2010/11/age-appropriate-chores-and.html?m=1
  5. http://www.focusonthefamily.com/parenting/parenting_challenges/motivating_kids_to_clean_up/age_appropriate_chores.aspx
Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.