• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

girişimci öğretmen

ASLOLAN YÜREĞİNİ KOYMAK: GİRŞİMCİ ÖĞRETMENLER!

380 380 İz Koçluk

ASLOLAN YÜREĞİNİ KOYMAK: GİRŞİMCİ ÖĞRETMENLER!

Öğretmenler iyi bilir. Bir çocuğa fırsat verirseniz ve iyi bir eğitim sağlarsanız harikalar yaratır. Bugünün çocukları yarının yetişkinleri ise bunu herkes için genellemek mümkün. Fırsat tanıdığınız zaman herkes içindeki cevheri ortaya koyacaktır. Buna inandığım için koçluk yapıyorum, buna inandığım için gençlerle ve aileleriyle çalışıyorum. Kendini mesleğine adamış her öğretmenin de benim gibi düşündüğüne inanıyorum. Yüreğini koyan böyle öğretmenler her gün sınıflarına, okullarına bir yenilik kazandırabilirler. Ders planlarını bir kere yapmakla yetinmezler, onları sürekli gözden geçirip daha iyi planlamaya çalışırlar, sorun yaşayan öğrencileri için sıra dışı yöntemler geliştirirler, öğretimle ilgili dört göz-dört kulak olurlar, durmadan yeni şeyler öğrenirler, sadece sınıf içinde ya da okul içinde çalışmakla kalmaz, sistemle ilgili gördükleri sorunları düzeltmek için de kolları sıvarlar, eğitimde son teknolojileri ve yeni metotları takip ederler…

Kısacası dur durak bilmeden çalışırlar. Bir girişimci ruhuyla ama amatör duygularla imkansızlıkları fırsata çevirirler. Ve sonunda öğrencilerinin, velilerin hatta iş arkadaşlarının farklı bakış açıları yakalamalarını sağlarlar.

Çünkü bu öğretmenler;

  • Tutkuludurlar
  • Yaratıcıdırlar
  • Empati kurarlar
  • Asla vazgeçmezler
  • Kaynak yaratırlar
  • Vizyon sahibidirler
  • Esnektirler
  • Azimlidirler

Günün sonunda sınıflarında inanılmaz bir fark yaratırlar ama asıl amaçları toplumda fark yaratmaktır. Bunu yapmanın da, taaaa okul sıralarından işe koyulmak olduğunun farkındadırlar. İşte bu öğretmenler, sadece öğretmen değiller. Onlar GİRİŞİMCİ ÖĞRETMENLER! Velilerle birlikte sınıfını bir anlamda Alice Harikalar Diyarı’na çeviren, öğrencilerine müfredatın ötesini öğreten Ahmet Naç, sadece eğitim verdiği köy okuluna değil tüm köye gönül vermiş Dilek Livaneli, sınıfında sandalye yerine pilates topu kullanan Başak Uysal, öğrencilerinin mutluluğunu en önde tutan Gökhan Bulut gibi…

Öğretmenliği dört duvar arasında ders anlatmaktan öteye taşıyan, öğretimi sıradanlıktan kurtaran, öğrencilerine yeni pencereler açan öğretmenler… Son zamanlarda duyduğumuz bu örneklere her geçen gün yenilerinin eklenmesini gönülden istiyorum. Çünkü;

Daha fazla öğrencinin hayatına dokunabiliyorlar.


Her tarakta bezi olan bir kişi nasıl olur da öğrencileriyle ilgilenecek vakti bulabilir diye düşünebilirsiniz. Çünkü onlar uyurken, uyanıkken, okuldayken, evdeyken, yoldayken, yemekteyken ya da her neredelerse işlerinde hep daha iyi olmaya odaklanırlar. Nasıl olabilir diye düşünüyor insan değil mi? Yüreğini koymak da bu demek değil mi? Böylece yaptıkları her iş diğerlerin örnek olur, onları örnek alan öğretmenler de fark yaratmaya başlarlar. Bu bir su damlasının sudaki etkisi gibi giderek büyür.

Öğrencileriyle bilgi ve tecrübeleri ile bağ kurmayı başarırlar

Sadece kitapta yazanı anlatan öğretmenlerinizin derslerini mi dört gözle beklerdiniz yoksa hem ders anlatan hem de farklı bilgilerle sizi doyuran öğretmenlerinizinkini mi? Dersin ötesinde ders yapmak… İşin sırrı bu olsa gerek!

Diğer öğretmenler için iyi bir örnek oluştururlar

Öğretmenler de aralarında dersler ve uygulamaları hakkında sohbet ederler, öğretmenler toplantılarında deneyimlerini paylaşırlar. Öyle değil mi? İşte girişimci öğretmenlerin yarattıkları farklar böylece kulaktan kulağa dolaşır, birilerine ilham olur. Araştırmalar başka öğretmenler işbirliği yapan öğretmenlerin öğrencilerinin okulda daha başarılı olduğunu ortaya koymuş. Girişimci öğretmenler bunu farkında olmadan yaparlar.

Daha iyi eğitim metotları ve teknolojilerine fırsat yaratırlar.

Öğrencilerini, öğrenme yöntemlerini iyi kavrayan öğretmenler yepyeni fikirlerle ortaya çıkarlar. Bu bir öğretim metodu da olabilir, bir de teknoloji de. Belki Türkiye için uzak bir örnek gibi geliyor kulağa ama bugün değilse yarın, yarın değilse seneye… Girişimci öğretmenleri kimse hafife almasın.  Yurtdışında bu tarz 10 yeni fikirden 8’ini girişimci öğretmenler geliştiriyormuş. Günlerinin çoğunu sınıfta geçirenler onlar. Öğrencilerin, okulun ve sistemin eksiklerini, ihtiyaçlarını onlardan daha iyi kim bilebilir.
Harikalar yaratacak bir nesil yetiştirmek çok daha iyi bir geleceğin müjdecisi. Daha iyi bir eğitim sistemi, daha iyi bir öğrenme ortamı demek. Öğretmenler için ise bu yaptığının manevi karşılığını almak demek. Genç dimağlarda fark yaratmak için imkansızlıkları bilin ama görmezden gelin, elinizdekilerle yapabileceklerinizi odaklanın. Gandhi’nin dediği gibi: “Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol!”

KAYNAKLAR:

  1. https://www.edsurge.com/news/what-it-takes-to-be-a-teacherpreneur
  2. http://www.webanywhere.com/our-blog/teacherpreneur/
  3. http://www.edudemic.com/why-we-need-edupreneurs/
Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.