• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

gençler ve yeni nesil hobileri

Gençler ve Yeni Nesil Hobileri

431 427 İz Koçluk

HOBİM ŞEKİL, ÖNÜMDEN ÇEKİL!

HOBİM ŞEKİL, ÖNÜMDEN ÇEKİL!

Gençler ve  yeni nesil hobileri bizim zamanımzdakilere pek benzemıyor.“Biz küçükken” diye başlayan cümlelerden her ne kadar hoşlanmasak da , gerçekten de ben küçükken  “anket / hatıra defterlerim” vardı. İlk sayfasında arkadaşlarım için numaralandırdığım sorular bulunurdu ve arkadaşlarım da yine benim verdiğim numaralara göre kendilerine ayrılan sayfalarda soruları cevaplandırırlardı.

Sorulara gelince  “Hangi rengi seversiniz “, “ Sevdiğiniz yemekler hangileri?,” Yerli ve yabancı  sanatçılardan kimleri seversin?” gibi sorulardı ki  bu sorulardan biri mutlaka “Hobileriniz nelerdir?” olurdu, Deftere şöyle bir göz attığımda verilen cevapların %80’inde “kitap okumak, sinemaya gitmek, arkadaşlarımla sohbet etmek” gibi  pasif cevaplar olduğu gibi  “pul/kelebek/peçete koleksiyonu yapmak, bir müzik aleti çalmak, satranç oynamak” gibi  aktif cevaplar da vardı.

Anket yada hatıra defterleri dijitalleşen nesille birlikte artık tarih oldu. Tekno nesil artık “hobileriniz” sorusuna ancak ve ancak sosyal medyada profil açarken – tabii isterse- cevap veriyor. Bir de belki iş görüşmesinde. Halbuki hobiler, yani bize zevk veren uğraşılar psikolojik durumumuzu dengeleyebilmemizin, ruhumuzu besleyebilmemizin anahtarı. Yani hobiler “boş zamanlarımızı” dolduracak aktiviteler olmaktan çok öte, kişinin görsel, işitsel ve sözel yeteneklerini, karar alma ve iletişim becerilerini, takım çalışmasına yatkınlığını artıran uğraşılar. Yeni girilen ortamlarda iletişim kurulmasını kolaylaştırmaları da cabası!

Bizim kuşakta mesleğini mecburiyetten ya da moda olduğu için seçenler çoğunluktaydı. Durum böyle olunca da herkes yaptığı işten dolayı mutsuzdu. “Hobimi işe dönüştürdüm. Sevdiğim şeyi yapıyorum. Üstelik bunun karşılığı para alıyorum” diyebilen nadir insanlara gıpta ile bakılırdı. Hatta üniversitede çalıştığım dönemde bir hocam “dünyanın en şanlı insanları hobilerini  işe çevirebilen insanlardır” derdi.

Ne mutluyum ki ben de hobimi, akademik birikimlerimi işe dönüştürebilen şanslı insanlar kervanına katılabildim yıllar sonra.  Amerika’da 2013 yılında yapılan bir araştırmaya1 göre gençlerin  hobi olarak belirttikleri uğraşlar genelde standart bazı başlıklar. Ülkemizde yapılmış bir araştırma yok, ancak benzeri bir tablo çıkacağını düşünüyorum. Hatta geçen yıllar içerisinde bilgisayar ve internet okuma ve tv’nin önüne geçmiş olmalı. Halbuki araştırmalar bir hobisi olanların, gerek akademik yönden gerekse sosyal hayatında daha planlı programlı ve başarılı oldukları da gösteriyor. Bu sebeple koçluk yaptığım her genci ve ailesini tutkularının peşinden gidebileceği bir uğraş bulması, bir hobi edinmesi konusunda cesaretlendiriyorum.

Bu dijital çağda, her şeyin hemen şu anda olmasını isteyen tekno gençlerden eski nesil hobileri devam ettirmelerini beklememiz haksızlık olur.  Örneğin whatsapptan 2-3 kelimeyle arkadaşıyla iletişim kurabilirken, ulaşması günler süren mektupların tarih olduğu bir dönemde “pul biriktirmek” artık eskide kalmış bir hobi sayılabilir. Bunun yerine çocuklar futbolcu kartlarını ya da Starwars kahramanlarının figürlerini biriktirmeyi tercih edebilirler.

Elbette her dönem geçerliliğini koruyan çiçek yetiştirmek, toprakla uğraşmak, örgü örmek, fotoğrafçılık, bir sporla uğraşmak, müzik aleti çalmak, seramikle uğraşmak gibi hobiler de var. Gerçi bu klasik hobiler bile çağın hızına ayak uydurdu. İster klasiklerden olsun ister yeni nesil hobilerden, koleksiyon, sanat, maket yapımı, spor, müzik, kişisel gelişim, bahçe gibi farklı başlıklardaki çocuğunuza uygun hobiye yönlendirebilirsiniz.  Son dönemin popüler hobilerinden birkaçını fikir vermesi açısından sizlerle paylaşmak isterim. Belki bir tanesi tam da çocuğunuza göredir ve böylece başını elindeki ekrandan birazcık kaldırıp deşarj olabileceği bir uğraş edinebilir.

Yeni nesil hobiler

  • Videoblog / blog, Youtube kanalı açma: Belli bir konuda, düzenli aralıklarla video kaydı ya da yazılı olarak günlük tutulması ya da kendine ait kanaldan belli aralıklarla belli konuda yayın yapılması günümüzün yaygın hobilerinden. Seyahat, makyaj, oyun, kitap, film… Çocuğunuzun ilgi alanı neyse bu konudaki görüşlerini, izlenimlerini bir videoblog ya da blogla herkesle paylaşabilir. Gençler arasında oldukça da popüler kendi deyimleri ile iyi bir youtuber olabilirler.
  • Hooverboard (elektrikli kaykay) / kaykay / paten / bisiklet: Denge ve kondüsyon gerektiren bu uğraşlar da ister tek başına ister grupla yapılabilecek hobiler arasında.
  • Drone: Eskiden sadece askeri otoriteler tarafından gözlem ve keşif amaçlı olarak kullanılan insansız hava aracı olan dronelar artık evlerde, açık arazilerde ve iş yerlerinde kuşbakışı video ve fotoğraf çekmek için kullanılıyor.
  • Mandala: Sakinleşebileceğiniz, kendinizle buluşacağınız, stresinizi atabileceğiniz, adeta meditasyon yaptığınız rengarenk bir hobi olan mandalayı kendiniz sıfırdan oluşturabildiğiniz gibi hazır şablonları da kullanabiliyorsunuz. Sıfırdan oluşturduklarınız için mevcut kurslara giderek arkasındaki felsefeyi de öğrenebilirsiniz. Hatta ürettiklerinizi sergileyebilir bu  konudaki  yarışmalara katılmaları  için çocuklarınızı
  • Kitap kulüpleri: Kitap okumak hiç demode olmayan bir hobi. Son yıllarda “kitap okumak ve bu kitap hakkında tartışmak” için bir araya gelen gruplar çoğaldı. İster fiziken ister internet üzerinden buluşarak, aynı satırların farklı kişilerde bıraktığı izleri görmenin, farklı bakış açılarını dinlemenin insanı çok zenginleştiren bir hobi olduğu muhakkak. Bu tür klüpler gençlerin öğrenmelerini desteklediği gibi sosyalleşmelerini de destekliyor ve hatta kendilerini daha da iyi ifade etmelerini sağlıyor.
  • Yaratıcı drama: Empati yeteneği kazanma, kendini ifade, sosyalleşme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme gibi faydaları saymakla bitmeyecek yaratıcı dramanın aynı zamanda hayal gücünü geliştirmeye yönelik katkısı da büyük. Hem bedenlerini hem zihinlerini birlikte kullanıyorlar. Özellikle utangaçlık konusunda bir soru yaşıyorsa yaratıcı drama kendine güveni de oldukça geliştiren bir  hobi çalışması
  • Yemek pişirme / pastacılık: Gastronomi, son dönemde birçok üniversitede bölümü de açılan gözde bir ilgi alanı. Bu konuda birçok kurs olmasının yanı sıra, farklı yemek programlarını izleyerek, blogları takip ederek ya da kitaplardan gördüklerini uygulamaya çalışarak mutfağa yönelen gençlerin sayısı da hiç az değil. Yaratıcılığı desteklemesi ise cabası
  • Muay thai/Boks/Jimnastik: Hareket ederek deşarj olmak isteyenler daha aktif hobilere yöneliyor. Diz ve dirsek kullanımının yoğun olduğu Tayland boksu Muay thai, denge ve kondüsyonu artıran kick-boks ya da esneklik sağlayan jimnastik günün stresini atıp, rahatlamayı sağlayan hobilerden.
  • Animasyon / grafik: Teknolojiyi yaratıcılıkla harmanlayan bir hobi olan animasyon ve grafik uğraşıları için gençler bir kursa devam edebildiği gibi, online atölyelere ya da derslere de katılabiliyorlar. Anime karakter yaratmak ve bu karakterleri canlandırmak gençler için oldukça eğlenceli bir uğraş. Özellikle oyun ve animasyon fuarlarında bir araya gelip birbirlerini de destekliyorlar.
  • Gönüllü işler/barınak-sokak hayvanlarına yardım: Hepimiz Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde sokak hayvanlarını sahip çıkarak, her gün yaklaşık 300 köpeğe yiyecek ve sevgi sunan Gökçer Korkmaz’ın hikayesini sosyal medyadan gözlerimizde yaşlarla izledik…. “Birisini mutlu ederek mutlu olma” felsefesinin bir uzantısı olarak, ister dernekler vasıtasıyla ister bireysel olarak yapılabilecekler sonsuz. İhtiyacı olana yardım eli uzatarak bir fark yaratmak, topluma fayda sağlamak isteyen gençler için harika bir uğraşı. Bu konuda çocukları  tanımak  ve onların böylesi bir grupta yer alması  için cesaretlendirmek  birazda anne babalara düşen bir görev
  • Yoga: Zihni dinginleştiren, vücuda denge ve esneklik kazandıran bu hobi, yoğu tempoda yaşayan gençlerin zamanı durdurup kendisine kulak verebilmesini sağlıyor. Odaklanmak ve dikkat konusunda da gelişim sağlıyor .
  • Fotoğrafçılık: Klasik bir hobi olan fotoğrafçılık, dijital teknolojiyle birlikte akıl almaz bir boyuta gelmiş durumda. Farklı teknikleri birleştirerek görsel harikalar yaratan ya da kendine özgü tarz ve konu oluşturan birbirinden yaratıcı gençler var. Belki de sizin çocuğunuz bunlardan biri olabilir.
  • Grafitti: Çıkış noktasında biraz protest bir tavır olsa da bir sanat olduğu artık  kabul edilmiş daha çok  gençler tarafından yapılan duvar yazısıdır. Sınırı  olmayan bir sanattır diyebiliriz. Tren vagonlarında ,  sokak duvarlarında  işlek caddelerde  görmek mümkün hatta son yıllarda okullarda kurulan klupler ile okul duvarlarında da görebilirsinizBunları  yazarken hepsinden biraz yapmak  geldi içimden. Ama sonra geçenlerde bir okulda yaptığımız toplantıda okul müdürünün söylediği sözü hatırladım: “ Her işin çırağı olan bir işin ustası olamazmış” demişti. Bu söz çok hoşuma gitmişti, hatta sosyal medyada  da paylaşmıştım. Bunu  ben de başka türlü söylüyordum “Her şeyden biraz hiç bir şeydir” diye… İkisi de harika…

O yüzden  kendiniz/çocuğunuz için uygun olan bir ya da iki hobi seçip o konuda ilerlemeniz/ilerlemesi için fırsat  yaratmanız  gerek. Hobilerimizin, eğlenerek yaptıklarımızın bizi ne kadar zenginleştirdiğini düşünebiliyor musunuz?

Referans:

https://www.statista.com/statistics/383896/most-popular-leisure-activities-among-generation-x-us/

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.