• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

bilenme ve bilmeyen

Bilen ve Bilmeyen

720 720 İz Koçluk

Bilen ve Bilmeyen

Bilecen – Bilmeyen farkı ve  Sınavlar

Sınavdan çıkan pek çok öğrenci şimdi kendini hep başkalarıyla kıyaslıyor. “Benim sınavım çok iyi geçmedi, acaba onların ki nasıl?” Bir merak aldı gidiyor herkesi.

Sınavının iyi geçmediğini düşünen öğrencilerin cep telefonları kapalı, sınav hakkında konuşmak, yorum yapmak istemiyorlar. Yorum yaparlar da ya söyledikleri gibi çıkmazsa kaygısı onları yiyip bitiriyor.
Çoğu öğrencim tam da bu anda “Dunning-Kruger Sendromu” yaşıyorlar. Nedir bu “Dunning-Kruger Sendromu’ diye merak ettiniz değil mi?.Justin Kruger ve David Dunning adlı ABD’li iki psikiyatri uzmanı, 10 yıl kadar önce bir araştırma yapıyorlar. 2000 yılında bu araştırmaları ile Nobel ödülüne layık bulunuyorlar.

Sözkonusu uzmanlar, Cornell Üniversitesi’ndeki 45 öğrenciye onlara bir konuda test uygulayacaklarını söylüyorlar. Testi uyguladıktan sonra her zaman olduğu gibi “Ne kadarına doğru cevap vermişsinizdir?”, “Nasıl geçti?” sorusunu yöneltiyorlar.
“Çok iyi olduğuna“ inanan ve soruların çok azına doğru cevap verebilen öğrenciler, soruların % 60’ını doğru cevapladıklarını düşündüklerini söylerken;

“Alçak gönüllü” olan ve soruların tamamına yakınını doğru cevaplayan öğrenciler ise %70 in doğru cevapladıklarını düşündüklerini söylüyorlar.
Bugün üniversiteye giden yolda YGS’ye giren öğrencilerden Dunning-Kruger Sendromu yaşayan, çalışarak istedikleri başarıyı elde etmek için uğraşan, gerçekten bilgili, öğrenen, bilen ve uygulayan ancak bilme, öğrenme ve uygulama konusunda alçak gönüllü olan öğrenciler sınavda gerçekte yaptıklarının çok altında bir oran verirken, “çok iyi olduğuna” sadece inanan öğrenciler gerçekte yaptıklarının çok üstünde bir oran verecekler.

Gerçeklerle yüzleşme ise ancak Mayıs ayının ilk günlerinde gerçekleşecek. Kimi rahatlayacak kimi biraz üzülecek ve Haziran ayındaki sınavda daha başarılı olmak için gayret edecekler. Öğrencilerin vazgeçmeyecekleri şey ise “Çok iyi olduğuna ”inanan grupta yer alan öğrencilerin kendilerine olan inançları ile “Alçak gönüllü” olan grupta yer alan öğrencilerin ise kendilerine olan inançsızlıkları.
Bazı öğrenciler sınav sonrasında kendilerini kıyasladıkları öğrencilerin kendilerinden daha fazla puan aldıklarını gördüklerinde şaşıracaklar “Nasıl olurda bu kadar çalışmayla bu başarıyı elde eder?” “ Haksızlık bu…” diye hayıflanacaklar. Çok çalışan ancak alçakgönüllü olan öğrencilerin unuttukları bir şey var: “kendine inanma”nın gücü…

Cahillik (bilmeyen) cesaret getirirken, inanmak güç getiriyor. Bilmeyen ama inanan kişi, gücün avantajından yararlanıyor.

Ya Siz Bilenler!
Ne yapıyorsunuz?
Bildiklerinize güvenmeyip kendinize haksızlık ederek sahip olmayı en çok hak ettiğiniz gücü zayıflatıyorsunuz.
Haziran sınavı için seçim şansınız var. Ya kendinize inanır gücünüzü artırırsınız ya da kendinize inanmayıp gücünüzü zayıflatırsınız.

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.