• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

önemli beceriler

GENÇLER İÇİN ÖNEMLİ BECERİLER

380 380 İz Koçluk

ŞU BECERİLERE SAHİP GENÇLERİN SIRTI YERE GELMEZ!

GENÇLER İÇİN ÖNEMLİ BECERİLER

Gençlerden beklentilerimiz çok yüksek. Kendimizin yapamadığı her şeyi onlar yapsın, yaşayamadıklarımızı onlar yaşasın istiyoruz. Bir yarış içerisinde kurstan kursa, dersten derse taşıyoruz. Çoğumuz, çocuklarımız en az bir müzik aleti çalsın, en az bir spor dalıyla uğraşsın ve tüm bunların yanı sıra okulunda ve sınavlarda en yüksek puanları alsın istiyoruz. Peki tüm bu koşturma ve telaşe içinde işin özünü kaçırıyor muyuz?

Yukarıda saydıklarımın çocuğunuzu geliştirdiği, bir bakış açısı kattığı, meziyetlerine meziyet eklediği muhakkak. Ancak hayata hazırlıyor mu, işte bahsettiğim nokta burası. American Management Association’ın 2010 yılında yaptığı “Kilit Beceriler Araştırması”1 tüm bu saydıklarımın hayatta başarılı olabilmek için birer araç olduğunu gösteriyor. Esas öne çıkan beceriler ise sorgulayan düşünce yapısı, etkin iletişim, takım çalışmasında uyum ve yaratıcılık.

Hayatta başarılı olmak ne demek, gelin önce onu tanımlayalım. Bu kimi için çok para kazanmak, kimi için kariyer sahibi olmak, kimi için herkesin tanıdığı bir kişi olmak olarak tanımlanabilir. Yani “başarı” göreceli bir şey olmasına rağmen esas olan “mutlu ve tatmin olmuş” bireyler olabilmektir. Aynı John Lennon’a atfedilen şu sözdeki gibi:

Yani anne-babalar, eğitmenler, koçlar olarak asıl yapmamız gereken on parmağında on marifet robotlar yetiştirmek değil, “mutlu ve tatmin olmuş” bireyler olabilmelerini sağlamak. Bu müzik öğrenmesinler, spor yapmasınlar demek kesinlikle değil. Söylemeye çalıştığım, tüm bu araçları, çocuğunuzun hayatla dans ederken kullanabileceği becerilere dönüştürme fırsatı da sunun. Örneğin, basketbol kursuna gönderiyorsanız tek amacı takımın starı olmak olmasın.

Takım çalışmasını, iş bölümünü de öğrensin. Takım arkadaşlarıyla yaşadığı sorun için, siz müdahale etmeyin. Madem takım ruhunu öğrenecek, bırakın takım içi sorunlarını da kendisi çözsün.

Hayatla dans ederken, günümüzde ne gibi beceriler öne çıkıyor, gelin buna bakalım:

1-“Düşünüyorum Öyleyse Varım”

Sorgulayan, araştıran, gerektiğinde daha önce öğrendiklerini, edindiklerini kullanıp çözüme ulaşabilen, yaratıcı ve yenilikçi düşünebilen, başkalarının fikrini de dinleyip akılcı yaklaşabilen gençler iş hayatında olduğu kadar, özel hayatında da sorunlarıyla kolay baş ediyor ve tatmin oluyor. Genel olarak iyi bir örnek olmak her şeyin başında geliyor. O nedenle bunu diğer başlıklarda tekrar etmeyeceğim. Düşünen gençler yetiştirmek için öğrenilen her bilgiyi günlük hayata aktarmak, okumaya teşvik etmek (klasik kitaplar olmayabilir. O neyi okumayı seviyorsa), onun için çözüm üretmek değil çözümü bulması için teşvik etmek, başka ne yapılabilirdi sorusuyla alternatifler üretmesini sağlamak…

2- İletişim

Gençlerimizi iletişim becerileri kazanmaları için desteklemek, gerek yazılı gerekse sözlü olarak birebir ya da topluluk önünde kendilerini ifade edebilmeleri için fırsatlar sunmak onların daha özgüvenli bireyler olmalarını sağlayacaktır. Ancak etkin iletişim sadece kendini ifade etmek değildir. Başkasını da dinlemek, anlamak ve gerekirse empati yapabilmektir. Yani o sizinle konuşurken bir gözünüz yaptığınız işte değil onun gözlerinin içine bakarak onu dinlemek ve o sözünüzü kestiğinde sohbeti bırakıp onu dinlemek değil konuşmanız bittiğinde onu dinleyeceğinizi hatırlatmak…

3- Takım çalışması mı, liderlik mi?

Aslında her ikisi de. Bir takımın parçası olarak da, o takımın lideri olarak da üzerine düşenleri yapma sorumluluğunda, azminde ve motivasyonunda olanlar kazanıyor. Grup çalışmasında gençler müzakere becerilerini, uyum sağlama becerilerini, destek olma ve birbirine ilham verme becerilerini geliştirirken, lider olarak da, o takımı adeta bir orkestra şefi gibi yönetebilmek, her detayı ince ince düşünüp, işin nasıl yürüdüğünü takip etme becerileri öne çıkıyor. Aile ortamı ise her ikisi için de çok uygun bir ortam. Ev işlerinde iş bölümü yapmak, bazı işlerin tamamlanması için sorumluluğu ona vermek, karar vermesine izin vermek ve kararlarına saygı göstermek…

4- Bir hedefi olmalı insanın   

Hedefiniz olmazsa, nereye gideceğinizi bilemezsiniz değil mi? Gençlerin kendi hedeflerinin olması ve bu uğurda her türlü eğitim, öğrenim, egzersizi yapabilecek arzuda olmaları çok önemli. Hedefini koyup, yola çıkan kazanıyor. Sizin bir hedefiniz varsa işiniz daha kolay. Hedefine ulaşmaya çalışan bir anne-babadan daha iyi bir örnek olamaz. Büyük ya da küçük hedef fark etmez…

5- Teknolojisiz Olmaz

Gerçi zaten artık yeni doğanlar bile birer teknoloji kurdu. Yeni çıkan teknolojilerden, hayatı kolaylaştıran uygulamalardan daima haberdar olmak, yeni teknolojileri denemekten korkmamak önemli. Henüz kimse bilmezken, bir konuda bilirkişi olmanın bir adım öne taşıyacağı muhakkak. Çağa ayak uydurun yeter; gençler zaten çağın ötesinde…

6- “Değerler” Önemlidir

Sorumluluklarını bilmek kadar kişilere ve onların inançlarına saygı göstermek, dakik ve sözünün eri olmak, yaptıklarının arkasında durmak, gerektiğinde esnek olabilmek, karşılığında aynı davranışları kendinize yönelik bekleme hakkını da verir.  Tekrar etmeyeceğim dedim ama değerleri kazanmasını ilk ve tek şartı belki de sizin iyi bir örnek olmanız…

7- Gelecek de bir gün gelecek…

Ve o gün geleceğe hazır olanlar daha başarılı ve mutlu olacaklar. Artık birçok şirket stratejileri arasına geleceği anlamayı, hesaba katmayı da dahil ediyor. Anneler çok değil, bundan 10 sene önce geliyorum diyen teknolojik çağa hazır olsalardı şu an anne-babalar gençlerin teknolojik sohbetlerinin espri konusu olmazdı. Bu çocuğunuz için olduğu kadar sizin için de önemli. Ufak ufak geleceği planlarınıza kattıkça çocuğunuz zaten onu göz ardı edemeyecektir.

8- Her işe burnunu sokmasın ama her şeyi merak etsin… 

Çocuklar nasıl öğrenir? Gözlemleyerek… Peki neden gözlem yaparlar? Merak ettikleri için. Peki sonra öğrenmemiz neden yavaşlar? Merakımıza gem vurduğumuz için! İyi anlamda merak farklı konularda bilgi sahibi olabilmek demektir. Farklı bakış açısını beraberinde getirir. Yenilikçi bir yaklaşım kazandırır. Merakınızı ve tabi onun merakını bir kafese hapsetmeyin! Merakla ilgili daha fazla detay için bu yazımı da okuyabilirsiniz.

9- Girişimcilik:  

İlle de kendi işini kurmak, ticaret yapmaktan bahsetmiyorum… Girişimci olmak ya da ticaret kafasına sahip olmak risk alabilmeyi, hızlı karar verebilmeyi, sonuçları görebilmeyi, trendleri tahmin etmeyi, yeni iş fikirleri üretmeyi beraberinde getirir. Neyin “karlı” olacağını önceden görebilmek, fırsatları yakalamak, belki de tehditleri fırsata çevirmektir. Herkes ticaret kafasına sahip olabilir mi? Az ya da çok bu bakış açısını yakalamak mümkün. Yeter ki genç yaşlarda ufak ufak çalışmaya başlayabilsinler… Belki de üniversiteden mezun olmasını beklemek çok geç…

Çocuğunuzun başarısını yaptığı spora, çaldığı kemana, bildiği yabancı dile bağlamayın. Asıl önemli olan kendi ile barışık, ne istediğini bilen, sosyal açıdan gelişmiş bir yetişkin olabilmesi. Mutluluk birebir sizin adımlarınızı takip etmesi değil, ayak izlerinizi görüp kendi yolunu çizebilmesinde saklı.

Kaynak:

  • http://youthsuccess.osu.edu/?page_id=6

Referanslar:

1 http://www.p21.org/storage/documents/Critical%20Skills%20Survey%20Executive%20Summary.pdf

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.