• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

Performans İçin Koçluk

378 600 İz Koçluk

Kitabın yazarı olan John Whıtmore 1980 lerde koçluğu organizasyonlara götüren ilk kişidir. Koçluk modeli G-R-O-W’ un yaratıcılarındandır. Performans için koçluk kitabı koçluğun kutsal kitabı olarak görülür ve birçok kişiye en iyi performansı ortaya çıkartmaları için ilham kaynağı olmuştur.

Kitap 5 bölümden oluşmaktadır. Kitabın sonunda terimler sözlüğü, alet çantası, aktif dinleme, güçlü sorular kısmı yer almaktadır.

  1. Bölümde : Koç koçluktan daha büyüktür
  2. Bölümde: koçluğun prensipleri
  3. Bölümde: koçluk uygulaması
  4. Bölümde: koçluğun özel uygulamaları
  5. Bölümde: koçluğun potansiyelini gerçekleştirmek

‘ Bizlerin daha çok meşe palamutlarına benzediğimizi, her birimizin içinde muhteşem bir meşe ağacı olma potansiyeli olduğunu ileri sürüyordu. Beslenmeye, cesaretlendirilmeye ve uzamak için ışığa ihtiyacımız var ama meşe ağacı olmak zaten bizim içimizde.

Vahşi doğada meşe palamutlarından büyüyen meşe fidanlarının, su bulmak için tüy kalınlığında tek bir kazık kökü hızla büyüttüğünün farkında olmayabilirsiniz. Fidan henüz 30 cm uzunluğundayken bu kök aşağı doğru bir metre kadar uzayabilir. Bir fidanlıkta ticari olarak büyütüldüğünde, kazık kök saksısının dibinde bükülür ve fidan başka yere dikilirken kırılır; bu onun gelişimini ciddi şekilde sekteye uğratırken onun yerine gelen büyür. Kazık kökü korumak için yeterli zaman ayrılmaz ve çoğu yetiştirici varlığından ya da amacından bile haberdar değildir. Bilge bahçıvan, bir fidanı başka bir yere dikerken, kırılgan kazık kökü açacak ve ucuna ağırlık verecek ve bir metal çubukla toprağın derinine kazılan dik bir deliğe dikkatlice yerleştirecektir. Ağacın yaşamının erken evresinde bu sürece harcanan zaman, onun hayatta kalmasını sağlar ve daha hızlı büyüyüp ticari olarak yetiştirilen kardeşlerinden daha güçlü olmasına imkan tanır. İş dünyasının bilge liderleri koçluğu iyi bir bahçıvan kadar başarılı olmak için kullanırlar.’

Çok beğendiğim bu alıntıyı sizinle paylaşmak istedim.

Kitapta,

Koçluk nedir? Nasıl icra edilir? Nelerle karıştırılmamalıdır? Neden koçluk gereklidir?

Liderlerin yöneticilerin koçluk öğrenmesi neden önemlidir?

Bu soruların ve daha bir sürü sorunun yer aldığı bu kitap koçluğun tanımını, diğer meslek grupları ile farkını, koçluğun uygulanış yöntemlerini, koçluğun etik kurallarını, prensiplerini, G-R-O-W yöntemini, SMART, PURE, CLEAR yöntemini profesyonel bir şekilde anlatmıştır.

G-R-O-W yöntemi

G(GOAL): Hedef Koyma

R(REALİTY): Gerçek

O(OPTİONS): Seçenekleriniz neler?

W(WİLL): Ne yapacaksınız?

G-R-O-W yöntemi hedef koyma ve hedefimizi gerçekleştirmek için uygulayacağımız etkili bir yöntemlerdir. İyi bir hedefin niteliklerini belirlerken SMART, PURE, CLEAR ’a uygun olması gerekir.

SMART (akıllı)

Specific(belirli)/Measurable (ölçülülebilir)/Agreed ( mutabık kalınmış)/Realistic (gerçekçi) /Timeframed (zaman çerçeveli)

PURE (arı)

Positively stated (olumlu ifade edilmiş)/Understood (anlaşılmış)/Relevant (konuyla ilgili)/Ethical (etik)

CLEAR (açık)

Challenging (zorlu)/Legal (yasal)/Environmentally sound (çerçeveye uyumlu)/Appropriate (uygun)

Recorded (kaydedilmiş)

Koçluk dünya tarafından başarısı ve etkisi görülmüş bir yöntemdir. Koçluk; yolculukla ve bu yolculukta kendimizi keşfederek ilerlemekle ilgilidir. Koçluk insanlara hayatlarıyla ilgili değişiklik yapmak istedikleri konular üzerinde düşünmeyi, güçlü sorularla farkındalığı arttırmayı ve potansiyeli ortaya çıkartmayı sağlar. Koçluk yaratılan güçlü ilişki ve kullanılan iletişim araçları ve tarzı nedeniyle büyük sonuçlar üretir. Koçluk alan kişi gerçeklere ulaşır. Yeni becereler ve davranışlar geliştirir ancak bu söylendiği ya da öğretildiği için değil kişinin kendi içinde keşfederek hayata geçirmesiyle ilgili bir süreçtir.

Koçluk kişinin potansiyelini ortaya çıkartarak kişinin ulaşabileceği en üst performansa ulaşmasını sağlar. Koçluk özünde, iş birliği ve potansiyele inanmakla ilgilidir. Koçluk yüksek performans için koşullar yaratır. Koçluk kişide sürdürülebilirlik, iç değerler, güven, nitelik, yeterlilik, öğrenme, yeniden yaratma oluşturur. Koçluk suçlama kültürünü bir kenara bırakarak iç denetimimiz sağlayarak, sorumluluk alıp çözüm yolu bulmayı sağlar. Hayatımızda olması gereken ve önemi her geçen gün artan koçluk liderlerin ve yöneticilerinde tercih ettiği bir yöntem olmaktır. Süreç ilerledikçe de koçluk daha çok önem kazanmaktadır.

Kitapta en çok beğendiğim kısım koçluk ile ilgili detaylı açıklamaların yapılması, G-R-O-W yöntemini detaylı bir şekilde anlatması, örneklere yer vermesi ve kitabın sonunda yer alan güçlü sorular oldu. Ayrıca Gallwey ’in kelimeleri ile ‘’Bir insanın kendi aklının içindeki rakibi, filenin diğer tarafındakinden daha zorludur.’’ cümlesi oldu. Bazen iç engellerimiz, dış engellerden daha göz korkutucu ve engelleyicidir. İç engellerimizin farkına varıp, alt kimliklerimizi organize ederek, kendimize hakim olursak daha başarılı oluruz. Alt kimliklerimizi yani iç sesimizi orkestraya benzetebilir organize edilmediğinde her bir enstrümandan farklı bir ses çıkar ve kulağa hoş gelmez. Okestra şefi ise gelip maestro dediğinde muhteşem uyum ve düzen içinde müzik ortaya çıkar. Biz de kendimizin orkestra şefi olarak iç sesimizi en iyi şekilde organize edebiliriz. Olumsuzlukları muhteşem bir müzik dinletisine çevirebiliriz. Şef biziz ne istersek onu duyarız, neye odaklanırsak o oluruz.

Kitapta en az beğendiğim kısım ise verilen örnek görüşmelerin tek bir kişi ve konu üzerinden verilmesiydi. Örnek koçluk görüşmelerinin daha genel ve gündelik hayatta karşılaşılacak bir konu olması uygulamada daha fazla avantaj sağlayabilirdi. Daha fazla örnek koçluk görüşmesi olmasını isterdim.

Bu kitabı koçluğu anlamak isteyen ve hayatına katmayı düşünen herkesin okumasını tavsiye ederim. Koçluk için ara ara tekrar okunması gereken başucu kitabıdır. Koçluğa dair her şeyin yer aldığı, koçluk eğitimi alan herkesin faydalanması gereken, koçluk yolunu en iyi şekilde tanıtan, yolda karşılacağımız engelleri, zorlulukları görmemizi sağlayan ve bu yolu nasıl yürüyeceğimizi ayrıntılı, somut bir şekilde örneklerle sunan faydalı bir kitap.

Kitaptan aklımda kalan en önemli cümleler;

Bir şeyi yapabilmek için onu nasıl yapmanız gerektiğini bilmek zorunda değilsiniz. Yürümeyi, koşmayı, bisiklet sürmeyi ve bir topu yakalamayı talimatlar olmadan öğrendiniz.

Mesele lider olmak değil. Mesele, kendiniz olmanız ve vizyonunuzun açığa çıkması için kendinizi eksiksiz yani bütün kabiliyetlerinizi, yeteneklerinizi ve enerjinizi kullanmanızdır. Hiçbir şey esirgememelisiniz.

Warren bennis

Sizi sınırlayan tek şey vizyonunuzun büyüklüğü ve sizin kendinizi sınırlayan inançlarınız olabilir mi?

Hazırlayan: Cansu Ünlü

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.