• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

HEM ANNE HEM BABA OLMAYA ÇALIŞMAK… KENDİNİZE FAZLA YÜKLENMİYOR MUSUNUZ?

380 380 İz Koçluk

HEM ANNE HEM BABA OLMAYA ÇALIŞMAK… KENDİNİZE FAZLA YÜKLENMİYOR MUSUNUZ?

Yolunuzu kaybetmiş hissediyorsunuz… Hayatın tüm yükü sizin omuzlarınıza binmiş; siz dik durmaya çalıştıkça, o yük sizi aşağı çekmeye çalışıyor olabilir. Hem anne hem baba olmak zorundasınız artık. Belki bunu hak etmediğinizi, hele de çocuğunuzun hiç hak etmediğini düşünüyorsunuz. İnanın bana isyan etmekle hayata bağlı kalmak arasında ince bir çizgi var. Ve o çizgiyi koruyabildiğiniz sürece sizden güçlüsü olmayacak. Yaşadıklarınız ve yaşayacaklarınız kolay değil. Hissettiklerinizi tahmin etsek bile tam olarak anlayabilmemiz de mümkün değil. “Ateş düştüğü yeri yakar” sözü böyle durumlar için söylenmiş olmalı. O ateşin, düştüğü yeri, yani yeni ailenizi yakması ya da yakmaması sizin elinizde. Ateş düştü. Keşke düşmeseydi. Ama şimdi söndürme zamanı! Yeter ki siz, size uzanan ellere hayır demeyin.
Yapmanız gereken ilk iş “olumlu düşünmek”, “olumlu yaklaşmak”, “olumlu davranmak”…
Evet her şey duble oldu. İşiniz iki katına çıktı, stresiniz iki katına çıktı, gözyaşlarınız iki katına çıktı. Ama bu dublenin bir de güzel tarafı var. Sarılmalar ikiye katlandı, sevgi ikiye katlandı, gurur ikiye katlandı. Buna Polyanacılık demeyin. Yoksa çocuğunuzla birlikte bahsettiğim o ateşte kavrulabilirsiniz. Ne olmuş çocuğunuzun ateşi çıktığında “hadi sıra sen de” diyemediğiniz biri yoksa. Bazılarının o birisi var da, diyebiliyor mu? Durumunuzu küçümsemiyorum. Ama siz de kendinizi küçümsemeyin.
Mükemmel anne/baba yoktur ama mutlu anne/baba vardır. Öyle değil mi?
Sırada durumunuzu kabullenmek var. Evet artık yalnızsınız. Çocuğunuz artık  tek ebeveyn ile büyüyecek. Bunun zor olacağı kesin ama keyifli olmasını sağlayabilirsiniz. Bir anda ikiye, üçe katlanan kucaklaşmaları, paylaşımları düşünün. Tabii hata payınız artacak. Çocuğunuz da bu süreçten etkilenecek. Aksini söylemek mümkün değil. Ama önce durumunuzu, ardından “bundan sonra hatasız” olamayacağınızı kabul edin. Hoş kimse hatasız olmaz ama çocuğunuza karşı hissettiğiniz vicdan azabınız size kendinizi daha hatalı gösterebilir. Öyleyse siz mutlu olmalısınız ki çocuğunuz da mutlu olsun.
Gaz maskesini önce kendinize takın…
Öyle evlere kapanmak, çocuğa kendini adamak, kendini hiçe saymak yok. Siz de bir insansınız ve çocuğunuz sizin ne kadar güçlü ve mutlu olduğunuzu gördükçe bu süreci daha çabuk atlatır ve dengeli bir hayatı olur. Yeni hayatınızı bir avantaja çevirip, çocuğunuz  anne/babasındayken “kendinize özel” zamanlarınızın tadını çıkarın. Eğer evli olduğunuz kişiyi kaybettiyseniz, çocuğunuzu bırakabileceğiniz birilerini de bulabilirsiniz.
Ne yaparsanız yapın, sakın  anne ya da babayı çocuğunuza kötülemeyin.
Diğer ebeveyninin de çocuğunuz için önemini unutmamalısınız. Ne olmuş olursa olsun (boşanma ya da ölüm), o da çocuğunuzun ebeveyni(ydi). Çocuğunuzun her açıdan sağlıklı gelişimi için  anne ya da babası  hakkında -siz ayrılmış olsanız da-olumlu düşünmesi gerekiyor. Çocuğunuzu ondan uzaklaştırmayın, soğutmayın, suçlu olduğunu düşünmesine sebep olmayın. Ne olduysa ikinizin aranızda oldu. Bunun çocuğunuzla bir ilgisi olmadı, olamaz.
Çocuğunuzun her sorusunu yaşına uygun bir şekilde dürüstçe cevaplayın.
Çocuk bu… Durumu anlamaya çalışacak. Sorular soracak. Öfkelenecek, içine kapanacak, size ya da diğer ebeveynine küsecek. Kendi derdinizle uğraşırken bir de çocuğunuzun çileden çıkaran soruları ve tavırları üstünüze üstünüze gelecek. Aman n’olur derin bir nefes alın. Söz konusu sizin evliliğiniz ise, onun da ailesi, annesi, babası. Her şeyi bilmeye, anlamaya ve zamanla kabullenmeye sizin kadar hakkı var.
Anneyseniz annesiniz, babaysanız baba…
Çocuğunuzun sorularına ve isteklerine cevap verirken  anne ya da baba rolünüzü bir kenara bırakmayın. Siz tersini yapmaya çalışsanız da çocuğunuz için tek gerçek bu. Annesini baba, babasını anne yerine koyamaz. Elbette iki rolü üstlenmek gibi kaygılarınız ve çabalarınız olacak. Başka çocuklar babalarıyla ya da anneleriyle konuştukları konuların hepsini sizin çocuğunuz sizinle konuşacak. Ama bu her iki role de soyunmanızı gerektirmez. Anneyseniz anne olarak, babaysanız baba olarak cevap verin. Zaten yukarıda dediğim gibi diğer ebeveynden uzaklaşmasına sebep olmadıysanız, o kendine ait zamanlarda rolünü yerine getirecektir.
Tek ebeveynli bir aile, anne-babalı bir aile kadar normal!
Evet çocuğunuzun annesi ya da babası artık günlük hayatınızdan çıkıp gitti. İdeali gitmemesiydi. Ama hayat güzel sürprizlerin yanında kötü sürprizler de getirebiliyor. Tek ebeveynli aile fikrinin normal olduğunu kabullenin. Komşuların dedikodusu, ailenin baskısı, çocuğunuzun arkadaşlarının yaklaşımları hayatınızı zorlaştıracak ama evinizin kapısından içeri girdiği an çocuğunuz bu hayatın normal olduğunu hissetmeli, bunu eksiklik, gariplik olarak görmemeli.
Hayat herkese hissettiği kadar zor aslında…
Bundan sonra sizin ve çocuğunuzun hayatının ne kadar zorlayıcı olacağı tamamen sizin bakış açınızla ilgili… Hatalarınız olacak, eksikleriniz olacak, inişleriniz olacak. Çocuğunuzun da öyle. Ama siz sadece çocuğunuza değil kendi yaşamınıza da bağlanarak, mutlu olmasını ve mutlu etmesini bilerek, gücünüzün farkına vararak, çocuğunuzun da güçlü olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Demem o ki yeni hayatınızdan ve sizi bekleyen gelecekten korkmayın! Artık tuvalet yalnız size ait, televizyonun kumandası sizde, evi bir kişi eksik dağıtıyor… Şaka bir yana bunlar da aslında yeni hayatınızın küçük mutlulukları olabilir… Hadi vakit kaybetmeden yeni hayatınız için küçük hedefler belirleyin, o hedeflere doğru çocuğunuzla birlikte yelken açın. Ne kadar güçlü olursanız, dalgaların çocuğunuzla birlikte bıraktığınız izleri silmesi de o kadar zor olacaktır. Dalgalar kim ya da ne mi? Çevrenize bakınırsanız hemen bulursunuz.
Bir de dilerseniz şu kitaplara göz atabilirsiniz:
Anne ya da baba için kitap önerisi:
Tek Başına Ana-Babalık –Suzie Hayman
http://www.idefix.com/kitap/tek-basina-ana-babalik-mutlu-dincer/tanim.asp?sid=F9H8538ADB8BZ6RFUPN6
Çocuklar için kitap önerisi:
Babasının Başka Evi Var – Can Göknil http://www.idefix.com/kitap/babasinin-baska-evi-var-can-goknil/tanim.asp?sid=QM0QSEL55B0B4C91CYC3
Annemle Babam Arkadaş Olduklarını Unutunca- Jennifer Moore Mallinos http://www.idefix.com/kitap/annemle-babam-arkadas-olduklarini-unutunca-jennifer-moore-mallinos/tanim.asp?sid=S5Y9Z8ZW4B2B5FY7S27Z

KAYNAKÇA:
http://www.netmums.com/parenting-support/single-parents/becoming-a-single-parent
http://www.parents.com/parenting/dynamics/single-parenting/single-parent-benefits/?page=2
http://www.mayoclinic.org/healthy-living/childrens-health/in-depth/single-parent/art-20046774?pg=1
http://www.yazarport.com/Yazi/Oku/5650/Tek-ebeveyn-olmak
http://www.singlemommie.com/single-parenting/5-secrets-all-single-parents-should-know/

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.