• 0(216) 545 01 54 / 0(543) 224 57 25

öğrenci koçluğu sertfikası

Öğrenci Koçluğu Sertifikaları MEB Onaylı mı ?

800 800 İz Koçluk

Koçluk Sertifikaları MEB Onaylı mı ? İşte en çok karşılaştığımız sorulardan biri daha…

İster Öğrenci Koçluğu olsun , ister yaşam koçluğu olsun ister, Profesyonel Koçluk olsun ister kariyer koçluğu yada başına hangi kelimeyi koyarsanız koyun arkasından gelen koçluk kelimesi ile oluşturacağınız herhangi bir alanla ilgili alacağınız hiç bir sertifika Milli Eğitim bakanlığı onaylı değildir. Öncelik bunu bilerek bu doğrultuda koçluk   hakkında araştırma yapmak gerek.

Meb Onaylı Öğrenci Koçluğu

Meb Onaylı Öğrenci Koçluğu

Koçluk eğitimlerini onaylayan başka bir ifade ile akredite eden bir kaç kurum var.

Bunlar;

  • (ICF) Uluslararası Koçluk Federasyonu ki 3 ayrı statüde eğitim programlarını akredite eder
  • (EMCC) Avrupa Koçlar ve mentorler Birliği 2 ayrı statüde eğitimleri akredite eder
  • (AC )Koçluk Derneği 4 farklı statüde eğitimleri akredite eder

Bunların dışında da eğitimleri akredite eden kurunlar olsa da Türkiye ‘de en çok bu 3 kurumun akredite ettiği eğitimleri bulabilirsiniz.

Eğitimlerin akreditasyonu ne demektir? Her kurumun kendi içinde bir etik çerçevesi ve temel yetkinlik ve yeterlilikleri vardır. Akredite program demek bu etik çerçeve, yetkinlik ve yeterlilikler çerçevesinde hazırlanmış program demektir. Bu üç kurumun etik çerçevede ve temel yetkinlik ve yeterlilikler konusunda ortak noktaları oldukça fazladır. Bu programlar tarafından akredite bir eğitim aldığınızda da dünyanın pek çok ülkesinde koçluk yapmanız mümkündür.

Koçluğun Türkiye’deki durumuna gelince neden acaba sürekli MEB onaylı bir sertifika soruluyor. Aslında burada şunu söylemek isterim . MEB onaylı sertifika özellikle Eğitim ve Öğrenci koçluğu alanında en çok sorulan sorulardan biri. Çünkü Öğrenci Koçlarının sadece MEB e bağlı kurumlarda çalışacağı düşünülüyor. Koçluk serbest çalışabileceğiniz meslek ( meslek diyorum çünkü Haziran 2013 den beri mesleki yeterlilik kurulunun belirlediği meslek standartlar doğrultusunda resmi olarak bir meslektir) olduğu gibi mevcut mesleğinize ekleyebileceğiniz bir iletişim becerisidir de aynı zamanda.

3 faklı tanımlama

Yeri gelmişken 3 farklı tanımlamanın da ne olduğu konusunda biraz değinmek isterim

  • Koç olmak
  • Koçluk Yapmak
  • Koçluk Becerilerini Kullanmak

Koç Olmak; Koç olmak uzun süreli bir eğitimdir. Minumum 60 saatlik eğitim sonrası girdiğiniz yazılı sözlü sınavlardan başarılı olduktan sonra profesyonel koç olmak için aday olabilirsiniz. Aday olabilirsiniz diyorum. Çünkü herkes koçluk eğitimi alabilir ama herkes koçluk yapamaz. Nasıl ki insanlar eğitim aldıkları alanlardaki mesleklerini yapmazlar koçlukta öyle olabilir. Eğitim aldınız bu koç olduğunuz anlamına gelmez. Bu konu her meslekte olduğu gibi emek, yürek ve zaman işidir. Hele de konunuz insan hele ki bu insan bir genç yada çocuksa daha da özenli olmanız gereken bir konudur .

Koç olmanız sizin her alanda koçluk yapabileceğiniz anlamına da gelmez. Koçlukta diğer mesleklerde olduğu gibi uzmanlaşabileceğiniz bir alandır. Örneğin doktorlar temelde sağlık konusunda pek çok konuyu bilir ve alanına da hakimdir. Ancak uzmanlık alanları vardır. Dahiliye; Cildiye, Kalp Hastalıkları, Göz , Kulak Burun Boğaz vb. Örneğin karnınız ağrıdığında göz doktoruna gitmezsiniz ama göz doktoru karnınızın genel olarak neden ağrıdığı konusunda bilgi sahibi olabilir, bu sizi kısa sürede sağlığınıza kavuşturacağı anlamına gelmez ve bu yüzden de karın bölgesi ile ilgili uzman bir doktor ararsınız. Koçlukta tıpkı böyledir. Nasıl ki yöneticilik becerileriniz ile ilgili bir değişiklik yapmak istiyorsanız spor konusunda uzmanlaşmış bir koça gitmeyeceğiniz gibi eğitim ve öğrenme konusunda akademik olarak değişiklik yapmak istediğinizde bir yönetici koçuna gitmezsiniz. Ne istediğinizi bilmek ve bu konuda araştırma yapmak kime gideceğiniz ya da hangi eğitimi alacağınız konusunda size yok gösterecektir.

Koçluk yapmak: Önceden planlanmış bir ilişki doğrultusunda iki insan arasında bir hedefe doğru giderken değişim yaratmak amacıyla dinleme, soru sorma, geri bildirim, nasıl olacağını kavrama, teşvik ve takdir etme, cesaretlendirme ve güçlendirme vb. gibi tüm etkileşimleri tanımlamak için kullanılır.

Koçluk Becerilerini Kullanmak:  Kişilerin mevcut mesleklerinde , işlerinde koçluk becerilerini ve yetkinliklerini kullanmasını ifade eder. Öğretmenin koçluk iletişim tarzını kullanması, Bir insan kaynakları uzmanın kullanması, bir yöneticinin kullanması gibi

Kısaca özetlersem Koç olmak istiyorsanız uzun soluklu emek yürek ve cesaret isteyen bir yola girmeye hazır olmanız, koçluk yapmak istiyorsanız bu işe gönül vermeniz ve koçluk becerilerini hayatınızın bir alanında kullanmak istiyorsanız bu mesleğe ve kendinize inanmanız gerekir.

Servislerimizi daha iyi sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.